Gemeente Amsterdam

Commissie Ruimtelijke Kwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Dam 3-5

 
Zaaknummer: CWM-2018-014723
Aanvraagnummer: OLO
Advies aan: Stadsdeel Centrum
 
advies CWM welstand - CWM-2018-014723-001 - Handhaving - Overige
Behandeld: 15-11-2018 door Commissie I

Ernstig bezwaar
Aanleiding
Achter het glas op de eerste verdieping van de horecagelegenheid in de plint van het gebouw Verwelius, is zonder vergunning een groot scherm geplaatst dat stilstaande en wisselende beelden vertoont.
De centrale vraag is of het effect van het gebruik van het beeldscherm op de uitstraling en kwaliteit van het gebouw en zijn directe omgeving acceptabel is.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Binnenstad (1)
Gebied: Stadshart (0101)
Welstandsniveau: Beschermd
Waardering: geen orde

Conclusie
Het scherm met bewegende beelden op korte afstand achter de ramen, tast de uitstraling van het gevelbeeld van dit gebouw op deze hoogwaardige locatie aan de Dam onevenredig aan.

Onderbouwing
Het plaatsen van een scherm in het interieur is niet vergunningplichtig. Maar in dit geval is het scherm zodanig groot en zo dicht achter het glas geplaatst dat het feitelijk onderdeel wordt van het gevelbeeld. De stilstaande en bewegende beelden met hoge lichtintensiteit zijn opdringerig, overstralen het gebouw en de openbare ruimte en zorgen ervoor dat het gebouw te veel een reclamedrager wordt. Daardoor wordt de Dam, als Nationaal plein, op een negatieve manier beïnvloed. Mede vanuit de cultuurhistorie van het plein is dit niet acceptabel.

Adres

Amsterdam Dam 3

Criteria zoeken

Adviezen zoeken