Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Abcouderstraatweg 79, 1105 AA te Amsterdam

 
Zaaknummer: WABO_VO-2019-007792
Aanvraagnummer: OLO 4582833
Advies aan: Stadsdeel Zuidoost
 
advies CWM welstand - DZ-WABO_VO-2019-007792-001 - Conceptaanvraag - Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 22-01-2020 door CWM Commissie III B


Aanleiding
Op een kavel in het buitengebied in de omgeving van de golfbaan van Abcoude wordt een bestaande boerderij vervangen door een nieuw gebouwde horeca-uitspanning. De nieuwbouw bestaat uit een hoofdgebouw, een kas en een dienstwoning. Dit initiatief komt voort uit een aanbestedingstraject dat enige tijd geleden is uitgeschreven door Groengebied Amstelland. De centrale vraag is of de nieuwbouw past in de context en voldoende kwaliteit heeft.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Groen en water (12)
Welstandsniveau: Gewoon

Conclusie
Het plan is op hoofdlijnen akkoord onder voorwaarde dat het zorgvuldig wordt inpast in het landschap met zoveel mogelijk behoud van bestaand groen. Er zijn bovendien enkele onderdelen die nog ontwerpaandacht vragen.

Onderbouwing
In de architectuur zijn veel verschillende thema¿s opgenomen met diverse stijlkenmerken waardoor het geheel meer op een decor lijkt waaraan de architectuur ondergeschikt is. Door slechts enkele thema¿s te kiezen komt er meer rust in het plan waardoor de architectuur meer in balans is. De knipoog van de Amsterdamse gevel in de `boerderij¿, de grote openingen in de kopse-gevel en de vormgeving van de kas worden gewaardeerd.
Het is belangrijk dat de bebouwing samen met het parkeren de uitstraling hebben te gast te zijn in het landschap en dat de omzoming door het bestaande groen zoveel mogelijk in tact blijft. Gevraagd wordt een inrichtingsplan te maken met daarin opgenomen de toe te passen verharding, een inventarisatie van de bestaande beplanting en de nieuwe beplantinging.

Adres

Amsterdam Abcouderstraatweg 79

Criteria zoeken

Adviezen zoeken