Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Admiraal De Ruijterweg 56B 1056GL Amsterdam

 
Zaaknummer: Z2023-W005192
Aanvraagnummer: 8300161
Advies aan: Stadsdeel West
 
COK monumenten - Z2023-W005192-010 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 09-10-2024 door Commissie 2

Akkoord
Het betreft de beoordeling van de het kleurvoorstel en de wijziging van de plattegrond van woning 5. Het nieuwe kleurvoorstel voegt zich in het historisch beeld. Met de wijziging in de plattegrond is tegemoetgekomen aan de opmerkingen. De trap ligt nu verscholen en de maat van de vide is opgevoerd, waardoor het grote venster niet meer visueel opgedeeld wordt.

COK monumenten - Z2023-W005192-009 - Aanvraag vergunning Gemeentelijk monument
Behandeld: 17-07-2024 door Commissie 2A

Akkoord onder voorwaarden
Met de aanpassingen is niet geheel tegemoetgekomen aan de opmerkingen van het eerdere advies. Het advies blijft daarom ongewijzigd. Er is een aanvullend kleuronderzoek aangeleverd. Helaas heeft dit niet tot nieuwe inzichten geleid. Het is positief dat de kleurstelling van de kozijnen is gewijzigd naar donkere kozijnen met lichtere draaiende delen. De voorgestelde okergele kleurtint is echter te verzadigd. Dit moet nog worden aangepast. De trap direct achter de gevel in woningtype 5 is nader uitgewerkt, maar blijft het aanzicht van de gevel verstoren. Het aanbrengen van een tussenverdieping is alleen mogelijk als alle elementen die daarmee samenhangen voldoende afstand houden tot de hoge puien. De gevel geeft geen aanleiding tot een uitzondering ter plaatse van woningtype 5. De voorgestelde positie van de trap is niet akkoord. Het plan is akkoord onder voorwaarden dat:
- voor de draaiende delen van de ramen in de gevels een lichtere tint wordt gekozen, in nadere afstemming met Monumenten en Archeologie;
- de trap in woningtype 5 gepositioneerd wordt buiten de vrij te houden zone van 1 meter achter de puien, in nadere afstemming met Monumenten en Archeologie.

COK monumenten - Z2023-W005192-007 - Aanvraag vergunning Gemeentelijk monument
Behandeld: 29-05-2024 door Commissie 2

Akkoord onder voorwaarden
Met de wijzigingen is deels tegemoetgekomen aan de opmerkingen van het vorige advies. De ongebruikte liftopbouw komt te vervallen. Ook is er aangetoond dat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. De overige installaties op het dak zijn voorzien van een passende ombouw. Deze onderdelen zijn akkoord. De volgende onderdelen doen nog afbreuk aan de monumentwaarden:
- Weliswaar is de vloerrand van de insteekvloer van woningtype 5 op de gevraagde afstand van de gevel geplaatst, maar er wordt direct achter de gevel een trap voorgesteld. De diagonale lijn van de trap c.q. de trapboom direct achter het raam is storend in het beeld. Geadviseerd wordt deze trap op een positie te plaatsen waar hij het aanzicht niet verstoort, bijvoorbeeld in de oksel van het trappenhuis en de lift of tegen de woningscheidende wand op as 7, met de onderkant van de trap aan de zijde van de voorgevel.
- Er is een kleuronderzoek met kleurenadvies aangeleverd. Alleen de zuidgevel van het complex is onderzocht. Het huidige kleurenadvies ­– de ramen donkerder dan de kozijnen – heeft in het verleden niet bestaan. Dit is niet akkoord. Gevraagd wordt om aanvullend kleuronderzoek uit te voeren aan de westzijde (t.h.v. de steeg) of aan de noordzijde.
Akkoord onder voorwaarden dat de trap in woningtype 5 minder prominent voor de pui gepositioneerd wordt, het kleuronderzoek wordt aangevuld en het kleurenvoorstel nader wordt afgestemd met Monumenten en Archeologie.

COK welstand - Z2023-W005192-008 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 29-05-2024 door Commissie 2

Akkoord onder voorwaarden
Met de wijzigingen is deels tegemoetgekomen aan de opmerkingen van het vorige advies. De ongebruikte liftopbouw komt te vervallen. Ook is er aangetoond dat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. De overige installaties op het dak zijn voorzien van een passende ombouw. Deze onderdelen zijn akkoord. Het volgende onderdeel doen nog afbreuk aan de monumentwaarden:
- Er is een kleuronderzoek met kleurenadvies aangeleverd. Alleen de zuidgevel van het complex is onderzocht. Het huidige kleurenadvies ­– de ramen donkerder dan de kozijnen – heeft in het verleden niet bestaan. Dit is niet akkoord. Gevraagd wordt om aanvullend kleuronderzoek uit te voeren aan de westzijde (t.h.v. de steeg) of aan de noordzijde.
Akkoord onder voorwaarde dat het kleuronderzoek wordt aangevuld en het kleurenvoorstel nader wordt afgestemd met Monumenten en Archeologie.

COK monumenten - Z2023-W005192-005 - Aanvraag vergunning Gemeentelijk monument
Behandeld: 24-04-2024 door Commissie 2A

Niet akkoord, tenzij
Aanleiding
Het monumentale 19de-eeuwse pand wordt herbestemd tot woningen op de bovenste bouwlagen. Het voorstel is eerder beoordeeld in het kader van een conceptaanvraag.
De centrale vraag is of met de transformatie de monumentale waarden voldoende worden gerespecteerd.

Kader
Beleidskader toetsing ingrepen en/of herstel van monumenten (2016)
Monument: Gemeentelijk monument

Conclusie
In algemene zin is de herbestemming zorgvuldig vormgegeven en ingepast. Op een aantal onderdelen wordt nog afbreuk gedaan aan de monumentale waarden.

Onderbouwing
De markante voormalige drukkerij wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd met het oog op de nieuwe gebruiksfuntie. De commissie heeft waardering voor de gekozen aanpak. Het is aangetoond dat het raamhout voor het overgrote deel onherstelbaar is. De ramen worden met gelijke detaillering teruggebracht, voorzien van vacuümglas, maar dan met een binnenbeglazingsprincipe. Dat is akkoord. De indelingen van de vensters van de bovenste gemetselde laag (aan de zijgevels en achterzijde) zijn aangepast, geënt op de historische indeling. Er is archiefmateriaal toegevoegd over de van dakkapellen. De loggia’s zijn komen te vervallen en worden vervangen door legramen in het dakvlak. Die ingrepen zijn goed ingepast in het beeld op basis van archiefonderzoek. De opbouw van het trappenhuis is niet aangepast. Ook is onduidelijk of deze van oorsprong aanwezig was. Aangezien de opbouw dicht bij de dakrand staat, is die duidelijk zichtbaar. Verzocht wordt te verduidelijken waarom die niet kan worden verkleind. De PV-panelen zijn ogenschijnlijk goed ingepast, details daarvan ontbreken. Het is daardoor onduidelijk of deze zichtbaar zullen worden vanuit de openbare ruimte of niet. In het interieur zijn op de verdiepingen alleen de structuurelementen zoals de vloeren, plafonds en kolommen van waarde. Die zijn dan ook bepalend voor de nieuwe indeling van de woningplattegronden. De ruimtelijke indeling verstoort op dat punt geen structuurwaarden. De volgende onderdelen doen nog afbreuk aan de monumentwaarden:
- de installaties zijn weliswaar geclusterd, maar niet voorzien van een omhullende constructie. Om de impact op het beeld van de kap te beperken zouden deze moeten worden voorzien van een omhullende constructie die zo klein mogelijk wordt gehouden. Dan blijven de gevolgen voor het daklandschap beperkt;
- Bij woningtype 5 is een insteekvloer aangebracht, waarbij de vloerrand dicht bij de dubbelhoge gevelopening is gepositioneerd. Dat zal zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte en de gevelopening opdelen. Dat is onwenselijk, temeer dit effect versterkt zal worden in een nachtelijke situatie (verlichting). De commissie stelt daarom dat minstens één meter afstand wordt gehouden tot de gevel.
Verder is de commissie nieuwsgierig naar de uitkomst van het kleuronderzoek. Verzocht wordt om dit nader af te stemmen met Monumenten en Archeologie.

Noot
In het vorig advies is aangegeven dat de reclamebak aan de zijgevel eerder door de commissie negatief is beoordeeld. Verwezen wordt naar de adviezen onder volgnummer 44093 van 20-07-2005 en 11-02-2009. De reclamebak aan de zijgevel blijft gehandhaafd en wijzigt niet. Dit overmaatse en detonerende element doet afbreuk aan het gevelbeeld. Aangezien onduidelijk of deze met vergunning tot stand is gekomen, wordt het stadsdeel gevraagd hoe dat zit.

COK welstand - Z2023-W005192-006 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 24-04-2024 door Commissie 2A

Niet akkoord, tenzij
Aanleiding
De bovenste bouwlagen van het monumentale 19de-eeuwse pand worden herbestemd tot woningen. Het voorstel is eerder beoordeeld in het kader van een conceptaanvraag.
De centrale vraag of de wijzigingen inpasbaar zijn in het beeld van dit karakteristieke pand.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: 19de-eeuwse Ring, Ingetogen blokbebouwing (3A)
Gebied: Admiraal de Ruijterweg Noord en Zuid (0302)
Waardering: Orde 1 (gemeentelijk monument)
Welstandsniveau: Bijzonder

Conclusie
De gevelwijzigingen zijn zorgvuldig ingepast in de architectuur van het gebouw. Dat voldoet aan de voorgeschreven restauratieve aanpak. Het beeld van de kap wordt nog ontsierd door een bestaand opbouwvolume en installaties. Dat tast het daklandschap aan.

Onderbouwing
De markante voormalige drukkerij wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd met het oog op de nieuwe gebruiksfuntie. De commissie heeft waardering voor de gekozen aanpak. Het is aangetoond dat het raamhout voor het overgrote deel onherstelbaar is. De ramen worden met gelijke detaillering teruggebracht, voorzien van vacuümglas, maar dan met een binnenbeglazingsprincipe. Dat is akkoord. De indelingen van de vensters van de bovenste gemetselde laag (aan de zijgevels en achterzijde) zijn aangepast, geënt op de historische indeling. Er is archiefmateriaal toegevoegd over de van dakkapellen. De loggia’s zijn komen te vervallen en worden vervangen door legramen in het dakvlak. Die ingrepen zijn goed ingepast in het beeld op basis van archiefonderzoek. De opbouw van het trappenhuis is niet aangepast. Ook is onduidelijk of deze van oorsprong aanwezig was. Aangezien de opbouw dicht bij de dakrand staat, is die duidelijk zichtbaar. Verzocht wordt te verduidelijken waarom die niet kan worden verkleind. De PV-panelen zijn ogenschijnlijk goed ingepast, details daarvan ontbreken. Het is daardoor onduidelijk of deze zichtbaar zullen worden vanuit de openbare ruimte of niet. De volgende onderdelen doen nog afbreuk aan de monumentwaarden:
- de installaties zijn weliswaar geclusterd, maar niet voorzien van een omhullende constructie. Om de impact op het beeld van de kap te beperken moeten deze worden voorzien van een omhullende constructie die zo klein mogelijk wordt gehouden. Dan blijven de gevolgen voor het daklandschap beperkt;
Verder is de commissie nieuwsgierig naar de uitkomst van het kleuronderzoek.

Noot
In het vorig advies is aangegeven dat de reclamebak aan de zijgevel eerder door de commissie negatief is beoordeeld. Verwezen wordt naar de adviezen onder volgnummer 44093 van 20-07-2005 en 11-02-2009. De reclamebak aan de zijgevel blijft gehandhaafd en wijzigt niet. Dit te grote en detonerende element doet afbreuk aan het gevelbeeld. Aangezien onduidelijk of deze met vergunning tot stand is gekomen, wordt het stadsdeel gevraagd hoe dat zit.

Adres

Amsterdam Admiraal De Ruijterweg 56 1

Criteria zoeken

Adviezen zoeken