Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Jan Luijkenstraat 2-2A

 
Zaaknummer: CWM-2013-016865
Aanvraagnummer: OLO 1057629
Advies aan: Stadsdeel Zuid
 
advies CWM monument - CWM-2013-016865-001 - Concept aanvraag - Rijksmonument
Behandeld: 05-03-2014 door CWM Commissie II A

Geen bezwaar onder voorwaarden
Planomschrijving
Het plan voor het maken van appartementen is gewijzigd. Aangezien het dubbelpand op de begane grond een bedrijfsbestemming heeft, die voor het gebruik als woning zou moeten worden omgezet, zijn er nu twee aanvragen ingediend. Het eerste voorstel is twee bedrijfsruimtes op de begane grond en appartementen op de verdiepingen erboven. Het tweede voorstel ('wijziging gebruik bgg') houdt in dat op de begane grond van het rechter pand ook een appartement komt (waarbij één interne deur abusievelijk niet is getekend) en in het linker pand de begane grond en eerste verdieping als één woning worden gebruikt.
In het linker pand wordt de oorspronkelijke trap grotendeels behouden als interne trap ten behoeve van de woning in het linker pand. De trap naar de tweede verdieping blijft behouden, maar wordt aan de bovenkant dicht gelegd. De diensttrap naar de zolderverdieping verdwijnt wel.
In het rechter pand wordt geprobeerd de ruimtelijkheid van de ruime verkeersruimtes te behouden door deze te bestemmen tot entreegebied van de appartementen en een transparante scheidingswand te plaatsen tussen de gemeenschappelijke en privé verkeersruimte. Verder zijn de indelingen van de appartementen gewijzigd ten opzicht van het vorige plan.

Beoordeling
Intern zijn de gevolgen van het langdurig gebruik als kantoorpand zichtbaar. Van het oorspronkelijk waarschijnlijk zeer rijke interieur resteren na verwijdering van de voorzetwanden en de verlaagde systeemplafonds slechts zwaar beschadigde onderdelen. De plattegrondwijzigingen hebben over het algemeen weinig gevolgen voor de monumentale waarde.
Het pand is door zijn gevels en plattegronden weinig geschikt als bedrijfsruimte. De onderste verdiepingen zijn ontworpen als woonruimte. Op de hogere verdiepingen van het rechter woonhuis was het architectenbureau van Ed. Cuypers gevestigd. Wanneer de begane grond als woonruimte gebruikt kan worden, komt dat de oorspronkelijke structuur ten goede.
In hoofdlijnen wordt met de nieuwe indeling de monumentale structuur gerespecteerd. Onderdelen zullen nog nader uitgewerkt moeten worden, zoals de restauratieve aanpak van de trappenhuizen en hoe de transparante wanden in de centrale verkeersruimte worden vormgegeven. Het hangt van de kwaliteit van ontwerp, detaillering en uitvoering af of de ingreep de monumentale waarde voldoende respecteert. Als nadere voorwaarde wordt gesteld dat dit in overleg met BMA wordt uitgevoerd.
Tot slot wordt opgemerkt dat de restauratieve aanpak van de gevels geen onderdeel is van deze aanvraag.

advies CWM monument - CWM-2013-016865-001 - Wabo-aanvraag - Rijksmonument
Behandeld: 18-12-2013 door CWM Commissie II A

Bezwaar
Planomschrijving
Het voorstel betreft een interne verbouwing van het eigen woonhuis en kantoor van Eduard Cuypers. De panden waren tot recent in geheel in gebruik als kantoorpand. De kantoorfunctie blijft op de begane grond behouden en op de verdiepingen worden appartementen gemaakt. De plattegronden wijzigen hierdoor aanzienlijk. Opvallendste onderdelen zijn het weghalen van het trappenhuis in het linker pand (nr. 2a) en het verkleinen van de ruime overloop bij het hoofdtrappenhuis van nr. 2 op elke verdieping ten behoeve van keukens van de appartementen. De appartementen zullen ontsloten worden via het trappenhuis van het rechter pand.
Het te handhaven trappenhuis, het meest gaaf bewaard gebleven onderdeel van het interieur, wil men restauratief benaderen en op basis van kleuronderzoek beter tot zijn recht laten komen.
De aanvraag is ingediend als interne wijziging. Het document met de bestaande toestand bevat echter de nieuwe plattegronden en doorsnede AA. Alleen doorsnede BB is als bestaand getekend. Uit deze stukken lijkt opgemaakt te kunnen worden dat de drie schuiframen in de achtergevel van nr. 2a worden gewijzigd in openslaande deuren naar een dakterras, hiervoor wordt het bestaande dak gewijzigd. Ook op de andere aanbouw is een hekwerk getekend en is in de gevel een dubbele deur getekend. In de schriftelijke toelichting is bovendien aangegeven dat men op basis van kleuronderzoek van de gevels de authentieke kleuren wil terugbrengen.

Beleidskader
Als beleidskader geldt het monumentenbeleid, dat wordt geregeld via de Monumentenwet 1988, aangevuld met de monumentenverordening van het stadsdeel. Monumenten zijn van belang wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. In een monumentenaanvraag worden naast bouwtechnische en archeologische aspecten van een bouwplan ook de effecten op de monumentale structuur, op de esthetica van een monument en de invloed op het stadsgezicht beoordeeld. De panden zijn beschermd als rijksmonument.

Beoordeling
Allereerst wordt opgemerkt dat de aangeleverde informatie te wensen overlaat aangezien de bestaande toestand alleen duidelijk wordt uit de slooptekeningen en het niet duidelijk is of er aan het exterieur ook wijzigingen zijn gepland.
De twee panden zijn in de 20ste eeuw diverse keren verbouwd en daarbij onder andere onderling met elkaar verbonden. Met name de hoofdstructuur van dragende wanden en balklagen, de trappenhuizen en enkele deuren en betimmeringen zijn bewaard gebleven. De voorgestelde wijzigingen in het interieur voldoen niet aan het restauratieve beleid voor monumenten en leiden dan ook tot een te grote aantasting van de monumentale waarden. Dit betreft onder andere:
- het weghalen van het volledige trappenhuis van het linker woonhuis. Hiermee worden de hoofdstructuur en de oorspronkelijke ontsluiting aangetast;
- het verkleinen van de ruime overloop op elke verdieping van het rechter huis; de ruimtelijke structuur en het ontsluitingsprincipe van het pand met een trappenhuis met schalmgat en een royale hall op elke verdieping wordt hierdoor aangetast;
- het verwijderen van rookkanalen.
Met betrekking tot het exterieur wordt opgemerkt dat dit onderdeel gezien de summiere informatie niet in de beoordeling is meegenomen. Wel wordt op voorhand opgemerkt dat de drie ramen die op doorsnede BB gewijzigd lijken te worden in deuren oorspronkelijk zijn.
De commissie adviseert, gezien deze zeer fundamentele bezwaren, contact op te nemen met BMA alvorens een nieuw ontwerp te maken.

Adres

Amsterdam Jan Luijkenstraat 2

Criteria zoeken

Adviezen zoeken