Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


PRINSES MARGRIETSTRAAT 12

 
Zaaknummer: 54560
Aanvraagnummer:
Advies aan: Zuid
 
Bouwaanvraag - - opr.ver.vergr. woning(en)
Behandeld: 22-07-2009 door Commissie III A

Geen Bezwaar
De goedkeuring geldt de uitwerking conform variant B.

Bouwaanvraag - - opr.ver.vergr. woning(en)
Behandeld: 08-04-2009 door Commissie III A

Geen Bezwaar

Bouwaanvraag - - opr.ver.vergr. woning(en)
Behandeld: 18-03-2009 door Commissie III A

Bezwaar
De uitbreiding van het woonhuis beperkt zich nu tot het ophogen van het garagevolume met een verdieping. Het nieuwe volume vouwt zich ter plaatse van de achtergevel om het hoofdvolume. Het dak krijgt dezelfde dakhelling en kaprichting als het hoofdvolume.
Deze opzet past in de hiërarchische opbouw van hoofdvolume en bijgebouw.
Karakteristiek voor deze architectuur zijn de gemetselde vlakken met daarin sparingen voor gevelopeningen. Daar waar een sparing verdiepinghoog is, wordt deze in een kader gevat. De gevelopeningen zijn over het algemeen vierkant of afgeleiden hiervan, maar niet liggend.
De voorgestelde puien kennen een diversiteit aan vormen en verhoudingen, die de gevels erg onrustig maken. De diverse nieuwe gevelopeningen dienen beter op de karakteristiek van de architectuur worden afgestemd. De oorspronkelijke kozijnen zijn dun en rank uitgevoerd, zodat glaspartijen een grote mate van transparantie hebben. De profilering van de nieuwe kozijnen dient de profilering van de originele ranke profielen te benaderen. De voorgestelde aluminium profielen voldoen hier niet aan.

Bouwaanvraag - - opr.ver.vergr. woning(en)
Behandeld: 04-03-2009 door Commissie III B

Bezwaar
Als beleidskader geldt de Welstandsnota Zuideramstel 2004 2 juni 2004, deel B Gebiedsbeschrijvingen en gebiedsgerichte criteria voor Buitenveldert, Prinses Irenebuurt. De stijlkenmerken voor deze architectonische eenheid zijn beschreven als "shake-hands, 1950-1965".
De richtlijnen stellen dat bij nieuw- of verbouw, of toevoegingen aan bestaande gebouwen, een rechthoekige en abstracte vormentaal toegepast dient te worden en dat dakvormen afgeleid dienen te zijn van het hoofdgebouw. Tevens dient rekening te worden gehouden met architectonische symmetrieën. Bij wijzigen en vergroten van garages tot woonfuncties dient het rustige totaalbeeld en de plastiek van de architectonische eenheid behouden te blijven.
In de vergadering is de heer Ruygrok, architect, aanwezig om het bouwplan toe te lichten. Het bestaande woonhuis is de helft van een architectonische eenheid. De garage van het buurhuis is al opgehoogd, waarbij het dak dezelfde dakhelling en kaprichting als het hoofdvolume heeft gekregen.
In het voorliggende bouwplan wordt het woonhuis vergroot en veranderd door een aanbouw aan de achtergevel. Het volume van de voormalige garage wordt eveneens vergroot met anderhalve bouwlaag en een uitbouw aan de tuinzijde.
Waar bij het oorspronkelijke huis sprake is van een duidelijke, hiërarchische opbouw van hoofdvolume en bijgebouw, kenmerkt het bouwplan zich door een fragmentarische volumeopbouw en een veelheid aan elementen.
De toevoeging van het verhoogde volume op het nieuwe dak van de voormalige garage veroorzaakt een schaalsprong die niet logisch voortkomt uit de bebouwingstypologie. Daarnaast wordt het karakteristieke dak van het hoofdvolume aangetast door de aansluiting van de garageopbouw.
De uitbreiding dient in volumeopbouw versoberd te worden en zich te beperken tot een eenduidige ingreep. Daarbij dienen uitbreidingen aan de achtergevel geïntegreerd te worden in het totale volume. Ook qua detaillering en materialisering dient de uitbreiding aan te sluiten bij de eenvoud en het raffinement van de karakteristiek van de architectuur.

Adres

Amsterdam Prinses Margrietstraat 12

Criteria zoeken

Adviezen zoeken