Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


PRINSES MARGRIETSTRAAT 15

 
Zaaknummer: 63258
Aanvraagnummer: OLO 863867
Advies aan: Zuid
 
- - dakopbouw(en)
Behandeld: 21-08-2013 door Commissie III A

Geen Bezwaar
Uit nieuwe gegevens is gebleken dat de bestaande dakopbouw op nummer 11 is bekleed met witte volkernpanelen, die inmiddels al sterk vervuild en verouderd zijn. De bewoners zouden deze panelen graag vervangen door hetzelfde materiaal als nu voor de opbouw van nummer 15 wordt voorgesteld. Daarmee zou het argument tegen de afwijkende materiaalkeuze vervallen. Bovendien is de kwaliteit van het nu voorgestelde donker gepatineerd zink veel hoger dan die van de volkernpanelen. De commissie gaat dan ook in heroverweging akkoord met de materiaalkeuze.
Ten aanzien van de gevelindeling adviseert de commissie de maten en verhoudingen van de kozijnen in de voorgevel af te stemmen op het maatsysteem, voortkomend uit de gevelvullende pui van nummer 11. Op deze wijze kan elke volgende dakopbouw een eigen gevelindeling maken, zonder dat de samenhang verloren gaat. De kozijnen in zij- en achtergevel kunnen afgeleiden daarvan zijn.
Na de vergadering is een aangepaste tekening verstrekt, waarop deze opmerkingen zijn verwerkt. De commissie is akkoord met het nu voorliggende plan.

- - dakopbouw(en)
Behandeld: 31-07-2013 door Commissie III A

Bezwaar
Planomschrijving
De vormgeving en detaillering van de aanbouw ter plaatse van de zijgevel zijn nu gelijk aan die van de bestaande erkers. De nieuwe kozijnen worden uitgevoerd in slanke stalen renovatieprofielen. De dakopbouw is qua massa gelijk aan de opbouw van nummer 11 maar heeft een afwijkende, meer gesloten voorgevel en is bekleed met antracietgrijs gepatineerd zink.

Beleidskader
De aanvraag wordt getoetst aan de welstandsnota Zuideramstel, het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), Prinses Irenebuurt, met de aanvullende criteria voor strook-, haak- en hofbebouwing. Hierin wordt onder meer gesteld:
- bouwinitiatieven worden niet alleen beoordeeld op de gevolgen ervan voor de bouwstrook of -haak zelf, maar ook op de gevolgen binnen de verkavelingseenheid of het veld als geheel;
- terughoudend zijn bij veranderen van expressieve elementen aan gevel en dak;
- bindende elementen per gebouw (metselwerk, dakrand e.d.) op dezelfde manier behandelen en niet individualiseren;
- detaillering en kleurgebruik zijn per architectuureenheid uniform en samenhangend.

Beoordeling
De erker aan de zijgevel is nu goed ingepast in het beeld. De vorm van de dakopbouw is gelijk aan die op nummer 11. De materialisering van de gevel en de gevelindeling wijkt echter af. De opbouw dient in materialisering aan te sluiten op de opbouw van nummer 11. De gevelindeling hoeft niet exact gekopieerd te worden, maar dient wel eenzelfde uitstraling te krijgen. De nu voorgestelde ramen zijn openingen in het volume die louter uit functioneel oogpunt lijken te zijn geplaatst.

- - dakopbouw(en)
Behandeld: 06-03-2013 door Commissie III A

Bezwaar
Planomschrijving
De eindwoning van een rij woningen in naoorlogse shake-hands architectuur wordt uitgebreid met een aanbouw aan de zijgevel en een dakopbouw. De uitbouw is een vergroting van de bestaande erker, voor de opbouw worden drie opties voorgesteld:
- een aangepaste versie van de trendsetter op het blok (optie 1),
- een ophoging van de gehele woning waarbij de dakrand omhoog wordt verplaatst (optie 3),
- en een tussenvorm waarbij de dakrand wordt gekopieerd en de gevels in metselwerk worden uitgevoerd (optie 2).

Beleidskader
De voorstellen worden getoetst aan de welstandsnota Zuideramstel, Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), Prinses Irenebuurt, met de aanvullende criteria voor strook-, haak- en hofbebouwing. Hierin wordt onder meer gesteld:
- bouwinitiatieven worden niet alleen beoordeeld op de gevolgen ervan voor de bouwstrook of -haak zelf, maar ook op de gevolgen binnen de verkavelingseenheid of het veld als geheel;
- terughoudend zijn bij veranderen van expressieve elementen aan gevel en dak;
- bindende elementen per gebouw (metselwerk, dakrand e.d.) op dezelfde manier behandelen en niet individualiseren;
- detaillering en kleurgebruik per architectuureenheid uniform en samenhangend.

Beoordeling
Het verhogen van een woning inclusief dakrand, zoals bij optie 3, is in de buurt vaker gebeurd, echter uitsluitend bij vrijstaande woningen of bij dubbele woningen waarbij beide woningen werden opgehoogd. Dit principe leent zich niet voor toepassing bij een rijenwoning. Zeker bij deze naoorlogse architectuur wordt het straatbeeld in sterke mate bepaald door ritmiek als gevolg van de repetitie van expressieve gevelelementen onder een doorgaande dakrand. Het wijzigen van de dakrand voldoet niet aan de criteria en doet afbreuk aan het straatbeeld.
Het volgen van de trendsetter is, met enige variatie in de gevelindeling, mogelijk. Het relateren van de gevelindeling aan de ondergelegen gevel, zoals bij optie 1, is echter niet wenselijk. Dit eerder goedgekeurde type dakopbouw is acceptabel omdat het als een onafhankelijk element op het dak staat. Om dezelfde reden is het afschuinen van de kopgevel ongewenst. Door deze afschuining wordt de opbouw een kap, hetgeen totaal niet past bij de architectuur van het blok.
Het verdubbelen van de dakrand is een hybride oplossing die eveneens afbreuk doet aan het totaalbeeld.
De erker aan de zijgevel is een van de repeterende elementen die de samenhang in het architectuurbeeld verzorgen. Vanwege de bijzondere positie ervan aan de kopgevel is het in dit geval mogelijk de erker te vergroten, mits deze qua hoogte en detaillering gelijk is zodat de samenhang met de overige erkers gehandhaafd blijft. Dit dient bij de aanvraag duidelijk getoond te worden.
De tekeningen lijken te suggereren dat de kozijnen een donkergrijze kleur krijgen. Dit past niet bij het architectuurbeeld, ondermijnt de samenhang in het blok en voldoet niet aan de criteria.

Adres

Amsterdam Prinses Margrietstraat 15

Criteria zoeken

Adviezen zoeken