Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


LAURIERSTRAAT 50

 
Zaaknummer: 43074
Aanvraagnummer:
Advies aan: Amsterdam-Centrum
 
Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 19-04-2006 door Commissie I

Geen Bezwaar

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 08-03-2006 door Commissie I

Geen Bezwaar

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 08-02-2006 door Commissie I

Bezwaar
In het gewijzigde voorstel is aan de achtergevel een schuin dakvlak aangebracht. Het maken van twee schuine dakvlakken tussen de opgaande bouwmuren voldoet nog steeds niet aan de definitie van een kap. Bovendien leidt dit tot een zeer ongebruikelijk en onwenselijk beeld aan de voorgevel, waar de kap is ingeklemd tussen twee muren.
Het aanbrengen van balkons op de kapverdieping past niet in de karakteristiek van de bebouwing en dient dan ook achterwege gelaten te worden.
De commissie gaat akkoord met de wijzigingen aan de voorgevel.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 14-12-2005 door Commissie I

Ernstig bezwaar
De commissie merkt op dat de zogenaamde kap op geen enkele wijze voldoet aan de definities ervan in het bestemmmingsplan en de welstandsnota. Volgens het bestemmingsplan moeten er tenminste twee schuine dakvlakken zijn; inpassing in de karakteristiek van de Jordaan vraagt een kapvorm die daarmee overeenstemt. De commissie bepleit in de Jordaan doorgaans een puntgevel met ontworpen beëindiging en een zadeldak met een nok parallel aan de bouwmuren van het pand.
Verder zijn de balkons te breed voorgesteld en heeft de commissie bezwaar tegen het 'zweven' van de balkons. De voorgevel is op een onaanvaardbare wijze vereenvoudigd, wat in de ogen van de commissie tot een ernstige verschraling leidt. Bovendien ontbreken er een aantal details.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 24-08-2005 door Commissie I

Bezwaar
Alhoewel de commissie van mening is dat de gevelindeling in positieve zin is aangepast, blijft zij van mening dat een top- of halsgevel met puntdak beter aansluit bij de typologie van de Laurierstraat.
Gezien het feit dat dit de vijfde behandeling is van dit plan als voorinformatie, geeft de commissie aan dat zij bij een volgende indiening het plan alleen in behandeling neemt als bouwaanvraag, waarbij zij verzoekt dan ook de detaillering voor te leggen.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 10-08-2005 door Commissie I

Bezwaar
Het betreft een heroverweging in verband met de rectificatie van de toegestane bouwhoogtes.
De commissie handhaaft haar bezwaar. Hoewel de toegestane bouwhoogte volgens het bestemmingsplan maximaal 16 meter is (en goot 13,5 meter), in tegenstelling tot de in het vorige verslag gemelde 13 meter (en goot 11 meter), blijft zij van mening dat het pand niet in de serie past met karakteristieke gevelaanzichten van de straat.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 13-07-2005 door Commissie I

Bezwaar
Het betreft een gewijzigd plan voor sloop-nieuwbouw en een ophoging ten opzichte van de bestaande toestand.
Met betrekking tot de sloop-nieuwbouw aanvraag gaat de commissie hiermee akkoord, aangezien het stadsdeel heeft aangegeven dat het pand in een zeer slechte toestand verkeerd. De commissie heeft, na advies van RB Binnenstad, wel bezwaar tegen de ophoging tot 15,3 m. Buiten dat dit het evenwichtige beeld in de gevelwand ernstig verstoord is de gehanteerde bouwhoogte op grond van het bestemmingsplan Jordaan niet toegestaan. Ruimtelijk is een maximale goothoogte van 11 m en een maximale bouwhoogte van 13 m in principe wel mogelijk. De commissie is verder ook van mening dat het pand niet in de serie past met karakteristieke gevelaanzichten van de straat. Zij adviseert het maken van een top- of halsgevel met een schilddak, zoals de typologie in de Laurierstraat, met een nok die qua hoogte binnen het bestemmingsplan valt: de goothoogte zal dan lager uitvallen dan 11 m.


Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 20-04-2005 door Commissie I

Ernstig bezwaar
De historische binnenstad is aangewezen als 'beschermd stadsgezicht'. Hier worden hoge eisen gesteld aan behoud van de kwaliteit van de bebouwing en de bebouwde omgeving. Bovendien is het pand op de architectonische waarderingskaart ingedeeld in orde 2. Er dient zoveel mogelijk te worden uitgegaan van een restauratieve aanpak van de straatgevels en de kap. De oorspronkelijke gevelelementen dienen te worden gehandhaafd en indien nodig hersteld.
Het betreft hier een sloop/nieuwbouw en een ophoging t.o.v. de bestaande toestand.
De commissie is, gehoord het negatieve advies van RB Binnenstad, van mening dat het bouwplan niet voldoet aan de gestelde orde-2 criteria en heeft derhalve ernstig bezwaar. Voor een sloop-/nieuwbouwprocedure orde-2 dient de aanvrager zich te verstaan met het stadsdeel Centrum.
Terzijde wordt opgemerkt dat de verhoudingen in de gevelcompositie van de nieuwbouw ernstig wordt verstoord door de ophoging van de garagedeur. Ook de voorgestelde kap is te stijl, buiten verhouding en past niet in het totale gevelbeeld van de straat.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 06-04-2005 door Commissie I


Aanhouden. Vanwege voorgenomen sloop/herbouw orde 2 pand om advies naar afd.
Ruimtelijk Beheer.

Adres

Amsterdam Laurierstraat 50

Criteria zoeken

Adviezen zoeken