Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


ZEEBURGERDIJK 420

 
Zaaknummer: 61102
Aanvraagnummer: OLO 872739
Advies aan: Oost
 
- - nieuwbouw
Behandeld: 03-07-2013 door Commissie II A

Geen Bezwaar
Betreft aanvraag conform de goedgekeurde voorinformatie. De commissie stelt als nadere voorwaarde dat de bemonstering van het metselwerk op termijn nog ter beoordeling wordt voorgelegd.

- - nieuwbouw
Behandeld: 27-03-2013 door Commissie II B

Geen Bezwaar

Aanwezigen
De heer Prins (INBO architecten)

Plantoelichting
De samenhang tussen de plint en de bovenbouw is in het gewijzigde voorstel versterkt door het aanpassen van het aantal en de ritmiek van de penanten van het trappenhuis. Hierdoor kan dit motief worden doorgezet op de begane grond. De overgang van de penanten op de begane grond op de uitkragende balkons wordt gevormd door een vertrapping in het metselwerk. Ook de etalageramen van de bedrijfsruimtes, afgewisseld met vitrines ter plaatse van de bergingen, zijn op een regelmatige manier onder de erkers aangebracht.
Tot slot geeft de heer Prins aan dat in overleg met een landschapsarchitect de overgang van de half verdiepte parkeergarage naar het ruime en groene binnengebied zal worden vormgegeven.

Beoordeling
De commissie dankt de heer Prins voor zijn toelichting en constateert dat met de wijzigingen tegemoet gekomen is aan de eerdere opmerkingen. Zij ziet de verdere uitwerking bij de aanvraag met belangstelling tegemoet.

- - nieuwbouw
Behandeld: 13-02-2013 door Commissie II B


Aanwezigen
De heer Prins (INBO architecten) en de heer Kamsma (stadsdeel Oost)

Plantoelichting
De drie portieken ontsluiten elk 16 woningen met, ten opzichte van het vorige voorstel, verkleinde bergingen. Deze bergingen aan de gevel zijn evenredig verdeeld over de portieken. Om op de verdiepingen ook aan de zijde van de Zeeburgerdijk de woonfuncties te kunnen realiseren zijn de plattegronden gewijzigd. Door deze aanpassing worden in de voorgevel erkers toegevoegd waardoor meer plastiek ontstaat. In de voorgevel wordt één raamtype, soms enkel en soms gekoppeld toegepast. Ter hoogte van de onder- en bovendorpel wordt over de gehele lengte van het bouwblok een uitgemetselde horizontale band aangebracht. Naast de stijlen komt een uitgemetselde verticale strook, afgesloten met een klein, natuurstenen blokje.
Het parkeren aan de achterzijde is half verdiept, waardoor de impact op het binnenterrein kleiner is geworden. De wand aan de parkzijde bestaat uit schanskorven die begroeid zullen worden. Het schuine dak wordt voorzien van sedum. De indeling van de plint is aangepast. De entrees naar de woningen worden 3 meter hoge puien. De parkeerinrit wordt afgesloten door een speedgate, waarvoor nog een ontwerp zal worden gemaakt. In de plint worden twee soorten metselwerk toegepast op een granieten plint. Door een patroon van horizontaal en verticaal gemetselde stroken wordt deze plint verbijzonderd.

Beoordeling
De commissie spreekt haar waardering uit voor het plan en maakt de volgende opmerkingen. De hoofdentrees in de plint staan geheel los van de monumentale opzet van de voorgevel met de plastiek van de trappenhuizen. Er is een te sterk onderscheid tussen plint en bovenbouw. De middenbouw is stoer en stedelijk, de plint spreekt vanuit de stad en de straat een heel andere taal en is te genuanceerd. Hoewel deze plint in maat (3 meter hoog) wordt aangezet, wordt deze hoogte niet meer architectonisch ondersteund. Juist door de hoogte kan de plint meer allure krijgen. Bovendien bevinden de entrees zich niet op logische of te verwachten posities en de gevelopeningen stroken niet met de openingen daarboven. Geadviseerd wordt met de hoofdentree en de opzet van de ramen in de plint meer bij de hiërarchie van de hoofdgevel te blijven. Met andere architectonische middelen kunnen de verschillende deuren en ramen in de plint meer relatie met de bovenbouw krijgen.

- - nieuwbouw
Behandeld: 21-12-2011 door Commissie II B


Aanwezigen
De heren Prinsen (INBO) en Kamsma (stadsdeel Oost).

Planomschrijving
Het bouwblok, dat in de huidige toestand bestaat uit twee architectonische eenheden, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een appartementencomplex met vier bouwlagen en verhoogde begane grond. Het geheel wordt ontsloten door drie portieken. Aan de achterzijde wordt het parkeren op maaiveldniveau gerealiseerd. Op de begane grond komen winkels en bergingen. Om toch een open plint te kunnen maken ter plaatse van enkele bergingen wordt een etalage toegepast. De gevel is opgebouwd uit een plint, middenstuk en bovendeel. In de plint worden bedrijfsruimten ondergebracht.
De trappenhuizen en de naastgelegen utilitaire ruimte zijn in de gevelarchitectuur duidelijk zichtbaar. Deze zone is door reliëf in het metselwerk ook overhoeks beleefbaar.

Beleidskader welstand
Als beleidskader geldt de Welstandsnota Zeeburg 2009 en de bijbehorende ordekaart.
Voor de Nieuwe Indische Buurt, Nieuwbouw vanaf eind 20e eeuw/ te realiseren nieuwbouw, zijn de volgende criteria opgenomen:
- een bouwinitiatief voegt zich naar de stedenbouwkundige structuur;
- bebouwing oriënteren op de straat;
- ingrepen zijn per architectonische eenheid gelijk;
- ontsluiting aan de straatzijde;
- geen galerijontsluiting aan de straatzijde, eventueel incidenteel kleinschalig aan de achterzijde.

Beoordeling
De commissie heeft waardering voor de zorgvuldige aanpak en het gekozen ontsluitingsprincipe. De hoofdopzet van de voorgevel wordt ondersteund. Er is echter onvoldoende samenhang tussen de vormgeving van de voor- en de achtergevel. De tektoniek in de gevel ter plaatse van de trappenhuizen en die van de plint, komen in de lijst boven de begane grond niet goed samen. Op deze plek ontbreekt de logica en een passende entree. De commissie vraagt ook aandacht voor de aansluiting op de belendingen, die links en rechts ook verschillend is.
Het parkeren aan de achterzijde en het hiervoor noodzakelijke volume is een punt van aandacht. Dit geldt ook voor de keermuur die aansluit op het groene binnengebied. Dit ondermijnt de kwaliteit van het binnenterrein. Omdat voor dit plan een nieuw bestemmingsplan geschreven moet worden, pleit de commissie ervoor te onderzoeken of het parkeren halfverdiept of verdiept aangelegd kan worden en de positie van de bergingen aan de voorgevel te heroverwegen. Hierdoor zouden de blinde etalages in de plint niet meer nodig zijn, aangezien over de hele begane grond een winkelfunctie mogelijk is en de levendigheid van de plint verbetert. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn etalages ten behoeve van expositie van kunstwerken van deze omvang een aanvaardbare oplossing voor de problematiek. De commissie adviseert om reclame in het ontwerp te integreren.

Adres

Amsterdam Zeeburgerdijk 420

Criteria zoeken

Adviezen zoeken