Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Zeeburgerdijk 55-57, 1094 AA Amsterdam

 
Zaaknummer: WABO-2019-012238
Aanvraagnummer: OLO 4765403
Advies aan: Stadsdeel Oost
 
advies CWM welstand - WABO-2019-012238-001 - Aanvraag vergunning - Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 08-04-2020 door CWM Commissie II B

Niet akkoord
Aanleiding
Het kopgebouw dat architectonisch behoort tot de Gordel ¿20-¿40, wordt gerenoveerd en uitgebreid. Dit gebouw is aan drie zijden zichtbaar vanuit de openbare ruimte.
De centrale vraag is of de uitbreiding passend is in aansluiting op de karakteristiek van de bestaande bebouwing en voldoende aansluit bij de omgeving.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: 19de-eeuwse Ring, Ingetogen blokbebouwing (3A)
Gebied: Oude Indische Buurt (0305)
Waardering: Orde 3
Welstandsniveau: Bijzonder

Conclusie
De voorgestelde uitbreiding vormt geen overtuigende toevoeging en doet afbreuk aan de karakteristiek van het hoofdgebouw.

Onderbouwing
Het toevoegen van een grootschalig volume aan de achterzijde van het pand betreft een ontwerpopgave op zich. In de logica van de opbouw van een pand uit de de Gordel ¿20-¿40 van is de massa aan de achterzijde normaliter ondergeschikt aan de formele voorzijde. Het in massa dominant maken van de achterbouw ten opzichte van de voorbouw slaagt niet met het eenvoudigweg kopiëren van stijlkenmerken. De achterbouw laat een oneigenlijke schaalvergroting zien ten opzichte van het gebouwdeel aan de voorzijde. Het volume aan de achterzijde overschaduwt daarmee die van de voorzijde en vormt in hiërarchisch opzicht een dissonant. De twee gebouwdelen zijn in de voorgestelde ontwerpaanpak niet verenigbaar of afleesbaar te maken als één overtuigend geheel. Het geheel benutten van de maximaal toelaatbare bouwenvelop is dan ook een zeer lastige opgave in deze context. Alleen met de inzet van veel ontwerpkracht kan hier een passende oplossing worden gevonden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van deze kopbebouwing. Zowel de voor-, zij- en achterkant zijn prominent zichtbaar vanuit de openbare ruimte. De opgave is dan ook om dit driezijdige gebouw overtuigend vorm te geven, zonder afbreuk te doen of te concurreren met de kwaliteit, expressie en herkenbaarheid van het bestaande pand.

Aanbeveling
Een goede analyse van de context en de kwaliteiten van het bestaande pand en een volumestudie naar mogelijkheden om de bouwenvelop optimaal te benutten wordt node gemist. Zowel op stedenbouwkundige schaal als op architectonisch niveau is die noodzakelijk om tot een oplossing te komen. De commissie geeft als suggestie mee om dit te benaderen als twee zelfstandige gebouwdelen met elk een eigen zeggingskracht en kwaliteit waarin aansluiting wordt gevonden op de omgeving. Daarbij moet vooral aan de knip of aanhechting van de twee gebouwdelen zeer bijzondere aandacht worden geschonken.

advies CWM welstand - WABO-2019-012238-004 - Aanvraag vergunning - Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 04-12-2019 door CWM Commissie II A

Niet akkoord
Aanleiding
Het markante kopblok dat aan de achterzijde aansluit op het lozingskanaal wordt gerenoveerd en uitgebreid.
De centrale vraag is of de uitbreiding passend is binnen de karakteristiek van de bestaande bebouwing.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: 19de-eeuwse Ring (3),Ingetogen blokbebouwing (3A)
Gebied: Oude Indische Buurt (0305)
Waardering: Orde 3
Welstandsniveau: Bijzonder

Conclusie
De voorgestelde uitbreiding is niet passend binnen de karakteristiek van de bestaande karakteristiek van deze Gordel '20-'40 bebouwing.

Onderbouwing
Zeeburgerdijk 55 is als kopblok praktisch alzijdig georiënteerd. Door de ligging aan het water is het pand aan alle zijden prominent zichtbaar vanuit de openbare ruimte. Het blok is te beschouwen als een markante afsluiting van een straat die bestaat uit aaneengeschakelde individuele panden en ensembles met een vergelijkbare maat, schaal en architectuur. Hoewel het pand ligt in de 19e-eeuwse ring is het later gerealiseerd en heeft het alle kenmerken van de architectuur van de gordel '20-'40. Het pand is nadrukkelijk als bijzonder kopblok gerealiseerd maar sluit wel degelijk aan op de karakteristieken van deze architectuurperiode, waarin een driedeling kenmerkend is. De voorgestelde wijzigingen, die zich met name manifesteren in de gevel aan de kop en aan het water voegen zich niet in het architectonisch beeld. De voorgestelde gevels kenmerken zich door een herhaling van verdiepingshoge puien waaruit alle geleding en schaal, zo kenmerkend voor deze architectuurperiode, verdwenen is. De oorspronkelijke architectonische kwaliteit vormt een belangrijke context voor eventuele veranderingen. Voor cultuurhistorisch waardevolle bebouwing wordt gestreefd naar behoud en herstel. Bij ingrijpende vernieuwing dient gezocht te worden naar een vormentaal en schaal die passen bij de belendingen. Er moet in volume-opbouw, gevelgeleding en architectonische expressie aangesloten worden op de kenmerken van de bebouwing in de Gordel '20-'40.

Adres

Zeeburgerdijk 55-57, 1094 AA Amsterdam

Criteria zoeken

Adviezen zoeken