Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Zeeburgerdijk 112, 1094 AJ Amsterdam

 
Zaaknummer: WABO_VO-2015-011052
Aanvraagnummer: OLO 2012687
Advies aan: Stadsdeel Oost
 
advies CWM welstand - DZ-WABO_VO-2015-011052-002 - Conceptaanvraag - Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 08-06-2016 door CWM Commissie II B

Niet akkoord, tenzij
Aanleiding
Het herbestemmen en uitbreiden van de voormalige modevakschool tot woongebouw. De gebouwen zijn opgericht in 1911 en 1969.
De centrale vraag daarbij is of de wijzigingen zich voegen in de karakteristiek van de bestaande gebouwen.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2013
Ruimtelijk systeem: 19e-eeuwse Ring, Ingetogen blokbebouwing (3A)
Gebied: Oude Indische Buurt (0305)
Welstandsniveau: Bijzonder
Waardering: orde 3

Conclusie
De dakopbouw op het bouwdeel uit 1911 is onvoldoende ondergeschikt. De vormgeving van de balkons aan het bouwdeel uit1969 voegt zich onvoldoende in de beeldkarakteristiek van dit bouwdeel.

Onderbouwing
De dakopbouw is direct achter de gemetselde gevel van het bestaande bouwvolume gepositioneerd. De opbouw is mede door de afwerking met groene tegels manifest aanwezig in het gevelbeeld en gaat een onwenselijke concurrentie aan met de onderliggende hoofdmassa. Daarnaast leidt de gekozen positionering van de gevel onherroepelijk tot spoorvorming op de onderliggende gevel door de toegenomen belasting door hemelwater over het metselwerk. De beëindiging van de gevel wordt overigens gekenmerkt door een bijzonder vormgegeven gemetselde krans. De zwart afgewerkte stalen balkons vormen een nieuw element en het gevelbeeld. Deze volgen de belijning van de horizontale betonnen gevelbanden. Door de deels open structuur gaan deze echter onvoldoende mee in de grafiek van deze banden, waardoor het beeld vertroebelt.

advies CWM welstand - DZ-WABO_VO-2015-011052-001 - Conceptaanvraag - Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 03-02-2016 door CWM Commissie II B


Aanwezigen
De heren Pool (space and matter) en Janssen (open development)

Plantoelichting
Het gaat hier om een herbestemmingsopgave van de voormalige modevakschool naar woningen. Met een kerngroep wordt het gebouw ontwikkeld in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het complex bestaat uit een gebouw uit 1914 en een gebouw uit 1969. De planvorming zet in op het behoud van de karakteristieken van deze gebouwen en het toevoegen van een eigentijdse laag die hoofdzakelijk wordt gematerialiseerd in een koperen gevelafwerking. Vanwege de bouwfysische eigenschappen en de huidige thermische eisen, wordt het gebouw geïsoleerd. Het oudste gebouw wordt voorzien van isolatie aan de binnenzijde, zodat geen afbreuk wordt gedaan aan het beeld van de bestaande baksteenarchitectuur. Voor de gevelbanden van het tweede bouwdeel wordt gedacht aan na-isolatie door een gevelstuc-systeem aan de buitenzijde. De schijven van baksteen blijven gehandhaafd, met name het geïntegreerde kunstwerk is een beeldbepalend element. Aan de Billitonstraat is de technische staat dermate slecht dat het metselwerk moet worden vernieuwd. Waarschijnlijk worden hier steenstrips verlijmd op een isolatieplaat toegepast, waarbij de steen, het verband en de voeg zijn afgestemd op bestaand. Het uitbreidingsvolume op het dak is opgevat als een kaplaag met een eigentijdse uitstraling. De ritmiek van dakkapellen is afgestemd op die van de onderliggende verdiepingen. Het volume en de gevelafwerking worden doorgetrokken naar het binnenterrein. Deze aanpassingen vormen daarmee een eenduidige ingreep, ook in de opgeschoonde binnenhoven.

Beleidskader
Als beleidskader geldt de welstandsnota 'De Schoonheid van Amsterdam 2013', met een bijzonder welstandsniveau. Het bijzonder welstandsniveau houdt in dat van een ontwerp mag worden verwacht dat het een bijdrage levert aan de kwaliteit van de omgeving en aan de kwaliteit van het bouwwerk op zichzelf. Dit geldt onder meer voor gebieden met een groot belang voor het aanzien van de stad.

Beoordeling
De ingrepen die nodig zijn om het complex geschikt te maken als woongebouw zijn helder. De commissie adviseert om de uitbreiding op het dak als een helder rechthoekig volume vorm te geven dat terug ligt van de voorgevel. De voorgestelde helling suggereert namelijk dat het hier om een vervanging van een bestaande kap gaat en vormt daarmee een onbedoelde referentie. Ten aanzien van de isolatie aan de buitengevel merkt de commissie op dat in dit geval beter overwogen kan worden om de betonnen gevelbanden in hun geheel te wijzigen of te vervangen. Aangezien de expressie en grafiek opnieuw vertaald wordt, kan met een nieuw gevelsysteem wellicht beter op het bestaande beeld aangesloten worden. Mede door de kenmerkende bakstenen schijven kan dit gebouwdeel tot een samenhangend totaalbeeld worden gesmeed. De commissie adviseert om hier in te zetten op een hoogwaardig materiaalgebruik, dit bepaalt de kwaliteitsbeleving van het complex in grote mate.

Adres

Amsterdam Zeeburgerdijk 112

Criteria zoeken

Adviezen zoeken