Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Zeeburgerdijk 209 1095AC Amsterdam

 
Zaaknummer: Z2020-O001924
Aanvraagnummer: 5203719
Advies aan: Stadsdeel Oost
 
CRK welstand - Z2020-O001924-002 - Conceptaanvraag Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 14-10-2020 door Commissie 2B

Akkoord op hoofdlijnen
Naar aanleiding van de behandeling van 10 juni jl. is een aangepast plan voorgelegd. De levendigheid van de plint is veel beter tot expressie gebracht door het herschikken van het interne programma. Dat is zeer positief en levert een grote bijdrage aan de kwaliteit van het straatbeeld. De opbouwvolumes hebben een rijke expressie. De kopgevels in de knip zijn voorzien van royale glasoppervlakken. Dat geeft naast de opgevoerde expressie van het woonprogramma ook meer sociale veiligheid voor de tuininrichting tussen de blokken. Het toepassen van strekmetaal staat of valt met de wijze waarop het in de gevels is opgenomen. Aan de voorgevel zit nog een inconsistentie in het gevelontwerp in de overgang van de vrije sectorwoningen naar de sociale huurwoningen. De dichte geveldelen manifesteren zich nadrukkelijk in het gevelbeeld en verstoren de verder heldere ordening. Aan de achtergevel is gekozen voor een meer eenduidige opzet. De dubbelhoge vliesgevel lijkt hier een uitzondering en is mogelijk nog een restant van het vorige ontwerp. Concluderend stelt de commissie dat er veel waardering is voor de ingezette ontwerpkracht. Voor de verdere uitwerkingen is het van belang dat in de details de getoonde ambitie wordt waargemaakt. Installaties vormen een integraal onderdeel van de ontwerpopgave.

CRK welstand - Z2020-O001924-001 - Conceptaanvraag Nieuwbouw
Behandeld: 10-06-2020 door Commissie 2B

Niet akkoord, tenzij
Advies vergadering commissie 2B – 10 juni 2020

Aanleiding
De conceptaanvraag gaat over een aangepast plan voor sloop van de bestaande bebouwing ten behoeve van vervangende nieuwbouw. In 2018 is de eerste conceptaanvraag behandeld onder OLO 3336083. De nieuwbouw bestaat uit een gevarieerd woningaanbod en crisisopvang van het Leger des Heils.
De centrale vraag is of het gebouw voldoende architectonische kwaliteit heeft en zich voegt in de stedenbouwkundige context, zowel aan de straatzijde als aan de waterzijde.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Gordel '20-'40, Oost en West (4A)
Gebied: Nieuwe Indische buurt (0408)
Welstandsniveau: Bijzonder

Conclusie
De massa opbouw van de nieuwbouw is nu minder massaal en voegt zich goed in de stedenbouwkundige context. De geleding van de bouwmassa wordt doorgezet in een zorgvuldig architectonisch ontwerp, wat een overtuigend gevelbeeld oplevert aan de waterzijde. Het gevelbeeld aan de straatzijde is nog onvoldoende overtuigend door een te grootschalige en te gesloten uitstraling.

Onderbouwing
De commissie heeft waardering voor de extra kwaliteit in het doorontwikkelde plan. De massa-opbouw is in balans en het plan voegt zich als geheel goed in de omgeving met een zorgvuldige aansluiting op de belendingen. Met het inbrengen van een ‘knip’ tussen twee gebouwdelen wordt de grootschaligheid doorbroken en er ontstaat een bijzondere, groene buitenruimte voor de bewoners. De ‘knip’ levert tevens een doorkijk naar het water vanuit het openbaar gebied. Het ambitieniveau voor zowel de architectonische kwaliteit als de ecologische kwaliteit is zeer hoog.
De ‘knip’ gaat echter nog onvoldoende een relatie aan met het gebouw door het ontbreken van een directe toegang vanuit het gebouw en het ontbreken ramen in de aangrenzende kopgevels. Het ontbreken van zicht en toegankelijkheid kan tevens voor sociale onveiligheid.
Daarnaast doet de overwegend gesloten plint aan de straatzijde door plaatsing van de fietsenstalling en de parkeergarage ernstige afbreuk aan de kwaliteit. Er is onvoldoende activering van de begane grond aan de straatzijde. De commissie benadrukt dat een fietsenstalling aan deze zijde wel mogelijk is wanneer deze meer wordt vormgegeven als ontmoetingsplek. Ook oogt de straatgevel te gesloten door de voorgestelde open-dicht verhouding. Met name ter plaatse van het Leger des Heils zijn de gevelopeningen te beperkt.
Overige belangrijke aandachtspunten voor verdere uitwerking zijn:
- de nuances in het architectonische ontwerp aan de straatzijde zijn te subtiel waardoor de twee gebouwdelen te grootschalig ogen;
- de geperforeerde staalplaat in de plint aan de straatzijde is te kwetsbaar en daarom onvoldoende duurzaam;
- de circulaire kopgevels van hergebruikte bakstenen zijn nog onvoldoende afgestemd op het nauwkeurige, strakke ontwerp van de rest van de gevels; de commissie adviseert een detonerend, rommelig beeld te voorkomen;
- het gebouw heeft voldoende kwaliteit zonder het groen, maar het groen levert zonder twijfel een bijzondere meerwaarde op. De commissie adviseert deze kwaliteit te borgen door een beheerplan op te stellen.

De commissie kijk uit naar een aangepast plan.

Algemene aandachtspunten
- De inpandige balkons geven de gevels waardvolle dieptewerking. De commissie adviseert om dit in het ruimtelijk kader vast te leggen en te voorkomen dat deze buitenruimtes in de toekomst bij de binnenruimte worden betrokken. De voorgestelde glazen schermen i.v.m. geluidseisen zijn wel voorstelbaar.
- De woonkwaliteit voor de woningen in de midden-huur en vrije sector is minimaal met name door de zeer beperkte woonoppervlakte. Om de toekomstwaarde te bestendigen adviseert de commissie de woningen ruimer op te zetten of om gedeelde voorzieningen in het plan in te voegen.


Adres

Amsterdam Zeeburgerdijk 209 1

Criteria zoeken

Adviezen zoeken