Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Zeeburgerdijk 265 1095AC Amsterdam

 
Zaaknummer: Z2021-O006511
Aanvraagnummer: 6617313
Advies aan: Stadsdeel Oost
 
CRK welstand - Z2021-O006511-002 - Conceptaanvraag Nieuwbouw
Behandeld: 26-01-2022 door Commissie 2B

Akkoord op hoofdlijnen
Aanleiding
Het voorstel voor nieuwbouw is eerder beoordeeld in het kader van een conceptaanvraag, in 2018 onder OLO 3336083 en in 2020 onder OLO 5203719. De planvorming is nu opgeknipt in delen.
De centrale vraag is of het gebouw voldoende architectonische kwaliteit heeft en zich voegt in de stedenbouwkundige context, zowel aan de straatzijde als aan de waterzijde.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Gordel '20-'40, Oost en West (4A)
Gebied: Nieuwe Indische buurt (0408)
Welstandsniveau: Bijzonder

Conclusie
Het ontwerp voor de woningbouw is in lijn met de eerder gepresenteerde plankwaliteit voor nieuwbouw in deze straatwand. Wel wordt er een aantal opmerkingen meegegeven ten aanzien van de kwaliteit aan de straatzijde en de expressie van het opbouwvolume.

Onderbouwing
De doorwerking van dit plandeel sluit in ambitie aan op het eerder gepresenteerde voorstel voor nieuwbouw. Evenals bij de ontwikkeling van de huurwoningen in het middensegment (kavel I) is het hier van belang dat de stedenbouwkundige continuïteit van de massa-opbouw leidend is voor het straatbeeld. Kavel II komt nu (nog) niet tot ontwikkeling. Daarmee zullen de hoge zijgevels mede het beeld in de straat bepalen. Die zijn nu vormgegeven als eenduidige, vlakke wachtgevels. Indien de middenkavel niet tot ontwikkeling komt, oogt dat te schraal. Op twee onderdelen vraagt de commissie aandacht in de verdere uitwerking. Enerzijds betreft dat het vloerniveau op de begane grond, anderzijds de woningplattegrond aan de rechterzijde. Bij het vorige voorstel was de begane grond 40 cm opgetild, waardoor een natuurlijke buffer ontstond tussen de openbare ruimte en het privédomein van de woningen. De bank en groenvoorzieningen in de margestrook maakten daardoor vanzelfsprekend onderdeel uit van de woning en maakte de plintlaag bovendien hoger. Nu lijkt het bankje te zijn toebedeeld aan de gebruikers van de openbare ruimte. Daarnaast is door de eenzijdige oriëntatie van de kleine woning aan de rechter flank een buitenruimte nodig. Die is vormgegeven als loggia op straatniveau. Dat is een kwetsbare stedelijke oplossing Temeer omdat achter het naastgelegen raam een slaapkamer is gelegen. We vragen om hier met een ander ontwerp te komen, gesuggereerd wordt de woning aan de linker zijde die een tweezijdige oriëntatie heeft te herhalen en te spiegelen aan de rechterzijde.
In de getoonde referentie heeft het opbouwvolume een rijke expressie. Het getoonde verspringende reliëf van 30mm zal niet voldoende zijn om de getoonde referentie te benaderen. Dat wordt wel van belang geacht voor de expressie van dit gebouw. Evenals bij de planvorming voor belendende percelen wordt gesteld dat keramische steenstrips (echte baksteenstrips) randvoorwaardelijk zijn om het beeld van een gemetseld gebouw waar te maken. Op voorhand wordt meegegeven dat het toepassen van bijvoorbeeld minerale steenstrips niet haalbaar is.

Adres

Amsterdam Zeeburgerdijk 265

Criteria zoeken

Adviezen zoeken