Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Oudegracht 13 1381CG Weesp

 
Zaaknummer: Z2023-WP000342
Aanvraagnummer: 7725235
Advies aan: Stadsgebied Weesp
 
CRK welstand - Z2023-WP000342-007 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 18-09-2023 door Commissie 3

Akkoord
Met de aanpassingen is overtuigend gereageerd op de bezwaren uit het advies van 9 juni van dit jaar (zie Z2023-WP000342-002).
Uit inventarisatie blijkt dat van alle ramen van de sponning is verdwenen. Het voorstel is om aan de buitenzijde een stopverf profiel aan te brengen en aan de binnenzijde de glaslatmaat aan te passen aan het dikkere glas.


CRK monumenten - Z2023-WP000342-006 - Aanvraag vergunning Gemeentelijk monument
Behandeld: 25-08-2023 door Commissie 3

Niet akkoord
Het plan is gewijzigd. Op enkele punten zijn onvoldoende stukken ingediend, waardoor het niet mogelijk is om positief te adviseren.

CRK welstand - Z2023-WP000342-005 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 25-08-2023 door Commissie 3

Niet akkoord
Het plan is gewijzigd. Op enkele punten zijn onvoldoende stukken ingediend, waardoor het niet mogelijk is om positief te adviseren.

CRK monumenten - Z2023-WP000342-001 - Aanvraag vergunning Gemeentelijk monument
Behandeld: 09-06-2023 door Commissie 3

Niet akkoord
Aanleiding
In het bouwplan worden zowel groot onderhoud als verduurzamingsmaatregelen voorgesteld.
De centrale vraag is of de ingrepen negatieve gevolgen hebben voor de monumentale waarden.

Kader
Beleidskader toetsing ingrepen en/of herstel van monumenten (2016)
Monument: Gemeentelijk monument

Conclusie
Het is positief dat er bij de restauratiewerkzaamheden ook aandacht is voor verduurzaming van het pand. Veel van de werkzaamheden zijn voorstelbaar maar missen op dit moment de uitwerking in tekening en tekst om positief op te kunnen adviseren. Om die reden heeft het plan negatieve gevolgen voor de monumentale waarden.

Onderbouwing
Het woonhuis (voormalige pastorie) is van hoge monumentwaarde vanwege het exterieur, de hoofddraagconstructie (inclusief de trappen), de indeling en de interieurafwerking (met name op de begane grond).
Het bouwplan is veelomvattend. Er wordt funderingsherstel aangevraagd, het pand wordt geïsoleerd, de gevel gerestaureerd, een aantal wijzingen in de plattegrond voorgesteld en veel onderhoudswerkzaamheden. Er zijn enkele aandachtspunten als volgt.
Dampremming dakisolatie aan de warme zijde plaatsen:
Er is gekozen om PIR platen aan de binnenzijde van het dakbeschot aan te brengen. Dit vraagt om een zorgvuldige uitvoering om vervolgschade te voorkomen. In de detailtekeningen is de damp-remmende laag verkeerd getekend. De damp-remmende laag moet aan de warme zijde van de isolatie worden aangebracht. Deze moet eveneens luchtdicht zijn. Dit betekent dat alle naden moeten worden dichtgeplakt met tape. Omdat er voor gekozen is om de gordingen in het zicht te laten, ontstaan er veel naden. Elke gording is tevens een koudebrug. De dakpannen hoeven hierbij niet te worden afgenomen zoals in de werkomschrijving staat.
Funderingsherstel nader uitwerken:
Het onderzoeksrapport toont aan dat de fundering vervangen moet worden. Gezien de hoge monumentale waarden van het pand is de uitwerking van de werkzaamheden en een omschrijving van het beschermen van het interieur een noodzakelijk onderdeel van de vergunning. Dit is nog niet aan de stukken toegevoegd. De gevolgen voor de kelder zijn ook niet uitgewerkt.
Wijziging plattegrond begane grond aanpassen:
In de nieuwe plattegrond wordt de keuken naar de linker achterkamer verplaatst. De toiletruimte wordt in de huidige keuken geplaatst. Dit is een voorstelbare wijziging. Vanuit de nieuwe keuken wordt een doorbraak gemaakt naar de centrale hal. Aan de andere wand in de hal wordt eenzelfde doorbraak gemaakt. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen keuken, gang en achterkamer. De indeling van de plattegrond kent een hoge monumentale waarde. Bij monumenten met een hoge monumentale waarde van de structuur en het interieur zijn doorbraken in wanden in beginsel niet mogelijk. Bovendien hebben hoofdverkeersstructuren zoals gangen een karakter dat afwijkt van verblijfruimten. Het behoud van het eigen karakter is daarom uitgangspunt, wat betekent dat ze niet bij gebruiksruimten mogen worden gevoegd.
Legplan zonnepanelen toevoegen:
Het is mogelijk om op monumenten zonnepanelen te plaatsen. Deze dienen onder meer uit het zicht te liggen. Het legplan is echter niet aan de stukken toegevoegd waardoor dit onderdeel niet is niet te beoordelen.
Vervangen dakvensters niet conform Beleidskader monumenten:
De bestaande dakvensters worden vervangen door nieuwe vensters. Alle vensters worden een slag groter en het venster in het linker zijdakvlak krijgt een gelijk formaat al in het rechterzijdakvlak. Dakvensters moeten een kwart van de lengterichting uit de voor- en achtergevel blijven en in het midden van het dak geplaatst worden. Het grootste dakvenster zou om die reden meer naar achteren gepositioneerd moeten worden en los van de knik in de mansardekap.
Restauratie van voegwerk en inboeten van metselwerk nader uitwerken:
Er is een overzichtstekening aangeleverd waarop de slechte voegen zijn aangegeven. Voor een goede uitvoering is kennis van de huidige samenstelling van de voeg noodzakelijk. Voorafgaand aan de werkzaamheden moet een uithak- en voegproef ter goedkeuring worden overlegd. Het proefstuk moet tijdens de werkzaamheden aanwezig blijven. Bakstenen mogen niet beschadigen tijdens de werkzaamheden en het uiterlijk van de voeg moet gelijk blijven. Bij inboetwerk moeten de nieuwe stenen qua hardheid hygroscopische eigenschappen, formaat, kleur en textuur aansluiten bij het bestaande metselwerk. Stenen die qua hardheid en hygroscopische eigenschappen afwijken kunnen het omliggende muurwerk beschadigen. De nieuwe stenen moeten voor verwerking worden bemonsterd.
Restaureren van de tuindeuren en nadere uitwerking van details isolerende beglazing:
De werkomschrijving stelt dat de tuindeuren aan de achterzijde niet meer te herstellen zijn. Dit is onvoldoende aangetoond. Door bijvoorbeeld uitstukken, aanscherven of aanlassen kunnen aangetaste elementen vaak worden hersteld. Historisch hout is veelal van een betere kwaliteit dan hedendaags hout. Het is in principe mogelijk om isolerende beglazing te plaatsen. De aangeleverde detaillering moet echter duidelijk maken dat dit geen consequenties heeft voor de huidige ramen. Het bouwplan mist details met sponningmaten en profileringen.
Vervangen stuc op rietplafonds niet conform Beleidskader monumenten:
Op de eerste verdieping zijn de stucplafonds beschadigd en op ook deel eerder gerepareerd. In het bouwplan wordt voorgesteld alles te vervangen voor nieuwe gipsplafonds waarbij de ornamenten worden nagemaakt en terggeplaatst. De voorgestelde werkwijze is niet conform het Beleidskader. Behoud is het uitgangspunt. Een goede restauratiestucadoor is in staat de beschadigde plafonds aan te helen met behoud van lijstwerk en ornamenten. Het verwijderen van het zachtboardplafond in de achterkamer op de eerste verdieping is wel toegestaan.
Afwerking interieur:
De aanvraag omvat geen gegevens over de aanpassingen van de interieurafwerking. Dit moet nog worden aangevuld. Oude kleur afwerkingen moeten worden behouden en mogen niet worden verwijderd. De oude verflagen geven informatie over de kleurafwerkingen van een interieur in het verleden en zijn daarmee van bouwhistorische waarde. Wanneer de verflagen van een onderdeel worden verwijderd gaat deze informatie verloren. Pas wanneer de profilering dusdanig is dicht geschilderd waardoor allerlei detail verdwijnt, kunnen de verflagen in overleg met monumentenspecialisten en na kleuronderzoek worden verwijderd. Hierbij is het wenselijk dat op een nader te bepalen plaats in het interieur een kleurladder bewaard blijft.

Overig
Het plan is beoordeeld op de stukken die nu voorliggen. Bij aanvulling kunnen ook weer nieuwe aspecten naar voren komen.  

CRK welstand - Z2023-WP000342-002 - Aanvraag vergunning Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 09-06-2023 door Commissie 3

Niet akkoord, tenzij
Aanleiding
In het bouwplan worden zowel groot onderhoud als verduurzamingsmaatregelen voorgesteld.
De centrale vraag is of de ingrepen passen bij gebouw en in de omgeving.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Binnenstad (1), Binnenstad Weesp (1B)
Gebied: Binnenstad Weesp beschermd stadsgezicht (0110)
Niveau van welstand: Beschermd
Monument: Gemeentelijk monument

Conclusie
Het is positief dat er bij de restauratiewerkzaamheden ook aandacht is voor verduurzaming van het pand. Veel van de werkzaamheden zijn voorstelbaar maar missen op dit moment de uitwerking in tekening en tekst om positief op te kunnen adviseren.

Onderbouwing
Het bouwplan is veelomvattend. Het pand wordt geïsoleerd, de gevel gerestaureerd en veel onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Er zijn enkele aandachtspunten als volgt.
Legplan zonnepanelen toevoegen:
Het is mogelijk om op het dak zonnepanelen te plaatsen. Deze dienen onder meer uit het zicht te liggen. Het legplan is echter niet aan de stukken toegevoegd waardoor dit onderdeel niet is niet te beoordelen.
Restauratie van voegwerk en inboeten van metselwerk nader uitwerken:
Er is een overzichtstekening aangeleverd waarop de slechte voegen zijn aangegeven. Voor een goede uitvoering is kennis van de huidige samenstelling van de voeg noodzakelijk. Voorafgaand aan de werkzaamheden moet een uithak- en voegproef ter goedkeuring worden overlegd. Het proefstuk moet tijdens de werkzaamheden aanwezig blijven. Bakstenen mogen niet beschadigen tijdens de werkzaamheden en het uiterlijk van de voeg moet gelijk blijven. Bij inboetwerk moeten de nieuwe stenen qua hardheid hygroscopische eigenschappen, formaat, kleur en textuur aansluiten bij het bestaande metselwerk. Stenen die qua hardheid en hygroscopische eigenschappen afwijken kunnen het omliggende muurwerk beschadigen. De nieuwe stenen moeten voor verwerking worden bemonsterd.
Nadere uitwerking van details isolerende beglazing:
Historisch hout is veelal van een betere kwaliteit dan hedendaags hout. Het is in principe mogelijk om isolerende beglazing te plaatsen. De aangeleverde detaillering moet echter duidelijk maken dat dit geen consequenties heeft voor de huidige ramen. Het bouwplan mist details met sponningmaten en profileringen.

Overig
Het plan is beoordeeld op de stukken die nu voorliggen. Bij aanvulling kunnen ook weer nieuwe aspecten naar voren komen.  

Adres

Weesp Oudegracht 13

Criteria zoeken

Adviezen zoeken