Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Kromme-Mijdrechtstraat 36-1 1079KX Amsterdam

 
Zaaknummer: Z2023-Z007789
Aanvraagnummer: 8182261
Advies aan: Stadsdeel Zuid
 
CRK welstand - Z2023-Z007789-004 - Conceptaanvraag Nieuwbouw
Behandeld: 07-02-2024 door Commissie 2B

Niet akkoord


Naar aanleiding van het advies van 17-01-2024 is het plan aangepast. Voor dit project is al eerder een sloopvergunning aangevraagd en verleend onder Z2023-Z005512/ OLO 7994493, waarbij mede op basis van een advies van M&A een bestuurlijke afweging is gemaakt. Er ligt nu ook een stedenbouwkundig (concept)advies dat op hoofdlijnen positief is. Door de aanvrager wordt aangegeven dat voor sloop/nieuwbouw is gekozen omdat (noodzakelijk) funderingsherstel niet haalbaar is (kosten) en dat snelheid een rol speelt. De beide panden staan nu leeg.
De commissie betreurt dat er ingezet is op sloop van de panden. Deze zijn onderdeel van een architectonische eenheid, die door het weghalen en toevoegen van een gedeelte daarvan wordt aangetast. Een replica gaat er nooit uitzien als bestaand. Het patina van het blok kan niet nagemaakt worden. Het pand heeft duidelijk twee gezichten: de voorgevel - onlosmakelijk verbonden met de rest van de eenheid - en de achterzijde waar wel mogelijkheden zijn om goed aan te sluiten op het achterliggende nieuwbouwproject. De commissie adviseert in ieder geval de voorgevel te laten staan. Zeker gezien het feit dat de andere panden binnen de eenheid voorlopig (komende 10 a 15 jaar) niet worden aangepakt. Om tot een aanvaardbaar (nieuwbouw)plan te komen wordt gevraagd uit te gaan van een combinatie van nieuwbouw met behoud en herstel van de bestaande voorgevel. Daarnaast worden de volgende opmerkingen meegegeven:
- in het voorliggende plan zijn 2 studio’s toegevoegd op de vierde verdieping (terugliggende dakopbouw kaplaag), waar in het vergunde plan nog bergingen zijn gesitueerd. Ook als de voorgevel behouden wordt is dit nog steeds mogelijk. De commissie ziet ruimte om de dakopbouw in oppervlakte te vergroten, eventueel naar voren te halen zodat er betere en misschien meer woningen gerealiseerd kunnen worden dan de nu voorgestelde studio’s. Deze dakopbouw geldt dan als trendsetter voor de rest van de architectonische eenheid.
- ook de plattegronden zijn deels gewijzigd ten opzichte van het vergunde plan. Doordat het balkon op de eerste verdieping aan de voorzijde vervalt en naar de achterzijde is verplaatst, ontstaat een woning van mindere woonkwaliteit met een buitenruimte aan een slaapkamer. In het vergunde totaalplan en het huidige deelplan hebben de woningen van nummer 38 op de tweede- en derde verdieping al een buitenruimte aan een slaapkamer. De commissie gaat niet akkoord met het verwijderen van het balkon aan de voorzijde.
- in het kader van een levendige plint is het jammer dat op de begane grond een fietsenstalling wordt gesitueerd, daar waar ook een extra woning mogelijk is. De postkasten (ook voor de woningen op het binnenterrein) kunnen in de onderdoorgang gesitueerd worden. Kan de fietsenstalling voor de woningen aan de binnenhof elders onderbracht worden? De onderdoorgang (breedte 2.88 meter) dient voldoende breed te zijn (4,5 meter, zie ook bestemmingsplan).

CRK welstand - Z2023-Z007789-001 - Conceptaanvraag Nieuwbouw
Behandeld: 17-01-2024 door Commissie 2B

Niet akkoord
Aanleiding
De conceptaanvraag gaat over sloop/nieuwbouw van twee orde 3 panden in rijksbeschermd stadsgezicht. De aanvraag is een wijziging op een eerder vergund renovatieplan in het kader van de herbestemming van de voormalige Spijkerfabriek.
De centrale vraag is of de nieuwbouw voldoende kwaliteit heeft en past in het straatbeeld van het rijksbeschermde stadsgezicht.

Kader
Welstandsnota: De Schoonheid van Amsterdam 2016
Ruimtelijk systeem: Gordel '20-'40 (4), Plan Zuid (4B)
Gebied: Rivierenbuurt (0421)
Waardering: Orde 3
Welstandsniveau: Beschermd

Conclusie
De commissie vindt dat het bestaande pand voldoende gelegenheid biedt tot renovatie en uitbreiding met een (eventueel gewijzigde) kapverdieping en dat sloop niet aan de orde is in de context van het rijksbeschermde stadsgezicht en in het kader van duurzaamheid. Het voorgestelde ontwerp voor de nieuwbouw is door de afwijkende gevelgeleding met afwijkende verdiepinghoogtes en -ramen niet passend binnen de samenhang en ritmiek van de straatwand binnen de architectuureenheid

Onderbouwing
De architect ziet het ontwerp voor sloop/nieuwbouw van de beide panden als een onlosmakelijk onderdeel van het (vergunde) ontwerp van de nieuwbouw aan de Trompenburgstraat en de woningbouw in het binnengebied. Daarnaast spelen ook technische gebreken mee (verzakkingen) als aanleiding voor het voorstel tot sloop/nieuwbouw. De twee panden zijn onderdeel van een architectuureenheid die zich uitstrekt over de Trompenburgstraat, Gaaspstraat en Kromme Mijdrechtstraat. De architectuur is een mooi voorbeeld van een zakelijke uitwerking van late Amsterdamse school. Het ambachtelijk detail staat in dienst van het stedelijke geheel met hoekaccenten en uitzonderingen. De commissie vindt de vergelijking met- en de aansluiting op het nieuwbouwproject Trompenburgstraat niet correct en ziet een ingreep juist als onlosmakelijk onderdeel van de stad en van de Kromme Mijdrechtstraat. Dit vraagt om een andere ontwerpaanpak. Door de afwijkende gevelgeleding van de nieuwbouw, ontstaan door aangepaste verdiepingshoogten, verdwijnt de samenhang in de ritmiek met de omgeving. Er is ruimte binnen het bestemmingsplan om de dakopbouw iets te verhogen zodat schuiven in verdiepingshoogtes en dus schuiven in raamhoogtes in de voorgevel vermeden kan worden. De belendende dakopbouwen kunnen bij de renovatie van de rest van het blok meegenomen worden. In het kader van een levendige plint is het jammer dat de woning op de begane grond vervalt vanwege fietsenstalling en postkasten (ook voor de woningen op het binnenterrein). Kan de daar geprojecteerde fietsenstalling voor de woningen aan het binnenhof elders onderbracht worden? Geadviseerd wordt postvakken in de onderdoorgang te situeren in plaats van in de voorgevel. De onderdoorgang dient voldoende breed te zijn (4,5 meter, zie ook bestemmingsplan).

Adres

Kromme-Mijdrechtstraat 36-1 1079KX Amsterdam

Criteria zoeken

Adviezen zoeken