Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


Amsteldorp

 
Zaaknummer: Z2024-003489-003
Aanvraagnummer:
Advies aan: Stadsdeel Oost
 
COK welstand - Z2024-003489-004 - Conceptaanvraag Wijzigen bestaand gebouw
Behandeld: 18-12-2024 door Commissie 2B

Niet akkoord
Technische rapportages en een overzicht waarin de voor- en nadelen van binnen- versus buitengevelisolatie verder uiteen zijn gezet, liggen voor.
Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling maken twee bewoners, net als in de vorige vergadering, gebruik van het spreekrecht. In dit advies is een weergave opgenomen van de ingebrachte standpunten.
1. Een bewoner spreekt op persoonlijke titel nieuwsgierigheid uit of het eerder gevraagde technisch onderzoek naar warmteverlies via de gevels heeft plaatsgevonden. In de communicatie door Ymere via de nieuwsbrieven is niet duidelijk geworden of er nieuw onderzoek is gedaan. De hoop is dat concrete meetresultaten overtuigen dat buitengevelisolatie noodzakelijk is en dat de aanpak dan overal gelijk is.
2. Een bewoner namens ‘Actiegroep Amsteldorp blijft’ geeft aan dat met het inpakken van de woningen met een isolatieschil, waarbij eerst allerlei kenmerkende elementen als balkons, washokken en kolenkitten worden verwijderd, geen recht doet aan de opzet en het karakter van de wijk. Volgens de actiegroep worden de uitkomsten uit de cultuurhistorische verkenning van Steenhuis Meurs, de vergaderingen van de COK en een eerdere technische rapportage genegeerd. De actiegroep vraagt om een maatwerkoplossing.

De commissie neemt kennis van deze reacties en betrekt de in houd daarvan in haar advisering.

De architect licht verschillende technische aspecten van de voorgenomen renovatie en verduurzaming toe. De commissie betreurt dat in presentatie vooral naar de gewenste aanpak van buitengevelisolatie toe wordt geredeneerd in plaats van dat een open onderzoek wordt gepresenteerd naar de beste oplossing. Zij benadrukt dat buitengevelisolatie strijdig is met het vastgestelde welstandsbeleid en zij hier niet zondermeer van kan afwijken. Het ruimtelijk systeem Tuindorpen (5), waaronder Amsteldorp valt, spreekt van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing en het beleidsmatige uitgangspunt is isoleren van binnenuit (Hoofdstuk 6 | Veel voorkomende kleine bouwplannen | Gevelwijzingen | 4 | 5. Tuindorpen). De conclusie dat de gevels onherstelbaar beschadigd zijn door renovaties in het verleden, is te snel getrokken en druist bovendien in tegen het cultuurhistorisch onderzoek van Steunhuis Meurs waarin staat dat ´de buurt redelijk ongeschonden bewaard is´. De metselwerkgevels met sobere maar verfijnde detaillering bepalen in grote mate het karakter van de wijk en zijn nog gaaf. De niet-oorspronkelijke kozijnen en kleurpalet zijn goed te aan te passen zodat de oorspronkelijke beeld wordt hersteld.
De commissie begrijpt goed dat het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde maatwerk vraagt door het verplaatsen van leidingwerk, radiatoren en inrichtingselementen en dat koudebruggen blijven bestaan. Het staat de ambitie van een duurzame woning echter niet in de weg, zoals vele voorbeelden van renovaties van cultuurhistorische waardevolle gebouwen laten zien.
Daarnaast mist de commissie nog steeds een integrale visie op de toekomst van het Amsteldorp. Een gewogen oordeel van de commissie over ingrijpende wijzingen, kan onmogelijk worden afgewogen als het totaalpakket aan maatregelen zoals eventuele sloop of herstel van de groenstructuur niet inzichtelijk wordt gemaakt. Wat blijft er straks over van het karakter van het tuindorp?
Concluderend ziet de commissie in de aanpak van buitengevelisolatie geen reden om deze richting voor verduurzaming van de woningen vooralsnog te accorderen.

Aandachtspunt
De architectuur van Amsteldorp is gewaardeerd met een orde 2-WA3 volgens het waarderingssysteem voor AUP- en Post-AUP architectuur. Amsteldorp is daarmee het enige Amsterdamse tuindorp dat niet is opgenomen op de waarderingskaart van de Gordel ‘20-’40. Voor deze waarderingskaart is namelijk de grens gelegd bij 1940. De uitvoering van Amsteldorp dateert uit 1947/1948 en is een bijzondere mix geworden van de vooroorlogse tuindorpgedachte en de naoorlogse wederopbouwarchitectuur. Voor de welstandsadvisering gelden de gebiedsgerichte criteria die zijn gekoppeld aan het ruimtelijk systeem Tuindorpen (5). De richtlijnen uit de matrix van ‘Mooi Verduurzamen’ kunnen daarom niet één op één worden overgenomen.

Adres

Amsteldorp

Criteria zoeken

Adviezen zoeken